Τί κάνω όταν...

...βρίσκω ένα άρρωστο ή τραυματισμένο ζώο;

Αρχικά, φροντίζω ν' απομακρύνω το ζώο από επικίνδυνα σημεία όπως δρόμος, σκουπίδια κτλ. Κρατώ το ζώο ζεστό με ένα κάλυμμα ή μία πετσέτα. Καλώ τους αρμόδιους του Δήμου Πολυγύρου (23713 50722), προκειμένου να μεταφερθεί το ζώο σε κτηνίατρο. Αν είμαι σε θέση, το μεταφέρω μόνος μου, προκειμένου να κερδίσω χρόνο. Ειδοποιώ το Σωματείο για το περιστατικό και αποστέλλω τα στοιχεία του συμβάντος και φωτογραφίες που τυχόν έβγαλα.


...βρίσκω ένα ζώο που έχει φάει δηλητηριασμένο δόλωμα (φόλα);

Διατηρώ την ψυχραιμία μου και μεταφέρω άμεσα το ζώο στον πλησιέστερο κτηνίατρο. Αν υπάρχουν στοιχεία απ' τα οποία μπορεί ν' αναγνωριστεί απ' τον κτηνίατρο το είδος της φόλας, τα παίρνω μαζί μου (υπολείμματα, συσκευασία δηλητηρίου κτλ). Κατά την μεταφορά σε κτηνίατρο, έχω το ζώο, σκεπασμένο ήσυχο και άνετο. Ειδοποιώ το Δήμο Πολυγύρου και το Φιλοζωϊκό Σωματείο. Καλώ την αστυνομία και υποβάλλω καταγγελία.

...βρίσκω ένα άγριο ζώο ή πουλί, τραυματισμένο ή άρρωστο;

Επικοινωνώ με την "Δράση για την Άγρια Ζωή" (697 991 4852) και σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους, βάζω το ζώο σε χαρτόκουτο με τρύπες, ώστε να μπορεί ν' αναπνέει, και το αποστέλλω, δωρεάν, μέσω ΚΤΕΛ, στο καταφύγιο της Δράσης.

...γίνομαι μάρτυρας κακοποίησης ή βασανισμού ζώου;


Καταγράφω το περιστατικό λαμβάνοντας βίντεο ή φωτογραφίες. Επικοινωνώ άμεσα με το 100 και αναφέρω το μέρος, την κατάσταση και το περιστατικό του οποίου είμαι μάρτυρας. Ειδοποιώ το Φιλοζωϊκό Σωματείο. Υποβάλλω καταγγελία στην αστυνομία.

και τί ΔΕΝ κάνω;

Δεν αδιαφορώ. Δεν προσπερνώ. Δεν προσπαθώ να προσφέρω πρώτες βοήθειες, αν δεν έχω σχετική κατάρτιση. Δεν χάνω την ψυχραιμία μου. Δε δίνω στο ζώο τροφή ή νερό, γιατί μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία πρέπει να έχει άδειο στομάχι. 

και τί ΔΕΝ κάνω;

Δεν χορηγώ ουσίες (απομορφίνη, αλάτι, μουστάρδα, μαγειρική σόδα) χωρίς να έχω  σχετική κατάρτιση ή οδηγία κτηνιάτρου. Δεν χορηγώ ξύδι, γάλα ή άλλο υγρό, προκειμένου να προκαλέσω εμετό. Ορισμένα δηλητήρια, καθώς και οι φόλες με σπασμένα γυαλιά, με τον εμετό, μπορεί να γίνουν πιο επικίνδυνα για το ζώο.

και τί ΔΕΝ κάνω;

Δεν αδιαφορώ. Δεν προσπερνώ. Δεν προσπαθώ να προσφέρω πρώτες βοήθειες, αν δεν έχω σχετική κατάρτιση. Δεν χάνω την ψυχραιμία μου.

και τί ΔΕΝ κάνω;

Δεν αδιαφορώ. Δεν προσπερνώ. Δεν αποσιωπώ. Δεν καλύπτω τον υπαίτιο. Δεν αποφεύγω την ενεργή δράση.

Αναλαμβάνω την προσωπική μου ευθύνη απέναντι στο ζώο που υποφέρει.

© 2019 Φιλοζωϊκό Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σωματείο Κιβωτός | Πολύγυρος - Χαλκιδική
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!